Így nevezzük azt a betegséget, amin minden évben mindenki szinte kötelezően átesik. Akár évente többször is. A legtöbb tünet ugyan 7-10 nap alatt tovaszáll, mégis felnőttek 2-3-szor gyermekek akár 12-szer is elkaphatják.  A leggyakoribb betegség, mindenkit érint.

De mégis mennyit tudunk róla?


Amit a megfázásról vagy meghűlésről tudni érdemesTünetek

  •          Köhögés
  •          Orrfolyás
  •          Torokfájás
  •          Láz
  •      Esetlegesen még a fáradtságérzet, fejfájás és étvágytalanság is.

Vigyázzunk! Nagyjából ugyan ezeket a tüneteket észlelhetjük a sokkal komolyabb betegségnél, az influenzánál is, ami gyermekek és idősek számára veszélyes lehet! Ha a köhögés nagyon erős, vagy hosszan tartó, mindenképpen mihamarabb vigyük el az érintett családtagot orvoshoz!

Lefolyás

A betegség fokozatosan épül fel, először jön a fáradtságérzet, borzongás, fejfájás és a hidegérzet. Csupán ezután pár nappal észlelhetjük az ismert tüneteket: a mindenki által imádott orrfolyást, a zavaró köhögést. Néha enyhe lázat is mérhetünk. A csúcspont a második és negyedik nap körül van, a betegség ilyenkor a legagresszívabb. Ezt „túlélve”, már viszonylag hamar felépülünk, habár néhány esetben, akár három hétig is eltarthat.

Terjedés                                     

A betegség gócpontjai az olyan helyek, ahol sok ember van összezsúfolva hosszabb időre. Ilyenek például az iskolák, ami magyarázza a gyerekeknél gyakoribb előfordulást is. A vírusok viszonylag sokáig életben maradnak, így könnyen megfertőzhetnek egy egész osztályt, ahonnan a gyerekek tovább viszik azt a család többi tagjának.

Megelőzés

A megfázás elkerülésének leghatékonyabb módja, ha fizikálisan próbáljuk megvédeni magunkat a vírustól. Nagyon fontos a rendszeres kézmosás. Ez a gyermekeknél különösen hatékony módszernek bizonyul. Próbáljuk a gyerekeket rászoktatni, és magyarázzuk el nekik a jelentőségét. A későbbiekben ez még sok fejfájástól (szószerint) mentheti meg őket.

Kezelés

Legjobb, amit tehetünk, hogy a beteget kíméljük, és meleg szobában lefektetjük. Fontos, főleg a gyermekeknél, a rendszeres folyadékpótlás. Gyógyteák is ajánlottak, segítik a légutak tisztulását, megóvják a nyálkahártyát a kiszáradástól, így csökkenhet a köhögés és a torokfájás is.

Gyógyszeres kezelésre csupán ritkán van szükség, hiszen velük csak a tüneteket tudjuk kezelni. Túlzott használatuk esetén elnyomják a tüneteket, így a lábadozó könnyen egészségesnek gondolhatja magát és szervezetének túlterhelésével újból visszaeshet. Gyerekeknél még óvatosabban kell eljárni, mindenképpen konzultáljunk egy orvossal bármilyen gyógyszer használata előtt.

A megfázásnál vagy meghűlésnélsokat segíthet a gyógytea
Sokat segíthet a betegség leküzdésében a gyógytea

Érdekességek

Sokan hiszik, de egyáltalán nem bizonyított tény, hogy a hideg időjárásnak közvetlen következménye lenne a megfázás. Habár több, meghűlést okozó vírusnak a szezonja a hideg évszak, ugyanúgy könnyen elkaphatjuk azt nyáron is. Közvetetten befolyásolhatja az időjárás a betegséget, hiszen télen az emberek több időt töltenek épületekben összezsúfolva, ami segíti a vírus terjedését.

 

Gazdasági szemlélet. Igen, jól olvasta! Sok mindenre gondolunk, amikor megfázunk, de annak gazdasági kihatásaira csak igen ritkán! Becslések szerint évente 22 és 189 millió közé tehető az iskolai mulasztott napok száma a megfázás miatt! Éppen ezért, a gyermekükkel otthon maradó szülők munkahelyi mulasztott napjainak a száma is 126 millió köré tehető. Csak az U.S.A.-ban a megfázás gazdasági következménye 20 milliárd dollár évente.