Mit tegyek?

vidám családi délelőtt az elsősegélynyújtás és az egészségmegőrzés jegyében

 


A gyermek Intenzív Terápiáért Alapítvány céljai között kiemelt helyet foglal el az oktatás. Ez azonban nemcsak a szakterületen dolgozók szakmai jellegű továbbképzését jelenti, hanem a lakosság minél szélesebb rétegeinek megszólítását abból a célból, hogy számukra oldott légkörben szakemberek olyan ismereteket közvetítsenek, amelyeket a mindennapjaikban fel tudnak használni.

Mivel az Alapítvány elsősorban az intenzív ellátásra szoruló csecsemők és gyermekek ellátási feltételeinek javítását tűzte ki feladatul, ezrét az ismeretek széles tárházából azokat választottuk ki, amelyek ezzel foglalkoznak.

Több éves tapasztalatunkból tudjuk, ha a szülőket szeretnénk tanítani, először a gyermekeket kell megnyernünk.

Így született meg egy olyan vidám családi délelőtt gondolata, ahol az elsősegélynyújtásról és az egészségmegőrzésről hallhatnak az érdeklődő szülők, míg a gyermeket foglalkoztatását szakképzett pedagógusok biztosítják.

 

A vidám családi délelőtt szakmai programja tehát két fő téma köré szerveződik.

            Elsősegélynyújtás gyermekkorban

A szakterületen dolgozók általános tapasztalata, hogy a lakosság ismeretei nagyon hiányosak ebben a témakörben. Még inkább rossz a helyzet, ha gyermeket ér valamiféle sérülés. Pedig éppen ez a csoport az, ahol a gyógyulási esélyeket nagymértékben javíthatja, ha már az első, helyszíni ellátáskor is a megfelelő „technikát” alkalmazzák a szülők. Csak annyit, amennyi feltétlenül szükséges, de azt haladéktalanul.

            Egészségmegőrzés

Napjainkban már számtalan cég és képviselő bombázza a szülőket különféle „természetes alapanyagokból álló”, egészségmegőrző termékekkel, a közöttük való eligazodás és főképp választás pedig nagyon nehéz. Sok esetben nem kis megterhelést jelent e termékek megvásárlása a családi költségvetésben, nem mindegy tehát, hogy elérik-e velük a kitűzött célt, hasznossá válnak-e.

 

Az Alapítvány célcsoportjai közül a program többet is érint, összhangban áll tehát azon elképzelésünkkel, hogy lehetőség szerint, minél szélesebb rétegeket vonjunk be egy-egy programba. Azon tapasztalatunkat szem előtt tartva, hogy a szülőkhöz a gyermekeken keresztül vezet az út, igyekszünk számukra vonzó programot kínálni.

Játékos torna bohócokkal, kézműves foglalkozások, bábelőadások, gyümölcssaláta-készítés szerepelnek a programban.

A szakmai előadások oldottabbá tétele érdekében itt is számítunk a gyermekekre, hiszen mennyivel élvezetesebb a szülő (no és persze a gyermek) számára is, ha a saját csemetéjén gyakorolhatja például a hűtőborítás kivitelezését vagy a különböző sérülések ellátásának technikáját. A gyerek is élvezi, ha ő pedig ugyanezt egy babán kipróbálhatja.

Mivel nem egyszeri alkalomra tervezzük a program megvalósítását, reményeink szerint mind a szülő, mind a gyermek egyre ügyesebbé válik a gyakorlatok során, és amikor használnia kellene a megszerzett ismereteket, azt bátran és gondolkodás nélkül megteszi.

 

 

Közreműködő partnereink

A győri Gyermekek Házával, a Vaskakas Bábszínházzal és a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Gyermek Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályával, Traumatológiai, Csecsemő- és Gyermekosztályával, Gyermeksebészettel, valamint a Gyermek-fül-orr-gégészettel vettük fel a kapcsolatot a program megvalósítása érdekében.

Előbbi a helyszínt valamint a játszóházi foglalkozásokat, bábelőadást biztosítja, utóbbiak pedig a szakmai programokért felelnek.

 


A program rövid távú célja

Megismertetni a lakosság minél szélesebb rétegét azokkal a helyszíni teendőkkel, amiknek ismerete esélyt jelenthet a gyermekeik számára egy gyorsabb, maradványtünetek nélküli gyógyuláshoz.

Ezen kívül felhívni figyelmüket és megismertetni velük az egészségmegőrző termékeket. Természetesen a széles kínálatból a szakemberek számára is nehéz a választás, de minden alkalommal más és más termék kerül terítékre.

 

Hosszú távú cél

A programot évente kétszer szervezzük meg. Eddig már tíz alkalommal játszottunk együtt a gyermekekkel és szüleikkel.

Mivel nem egy alkalomra tervezünk, célunk, hogy idővel azok a gyerekek, akik még csak a játék kedvéért jöttek el, nyitottak legyenek hasonló programokra. Számukra természetessé válik az elsősegélynyújtás, nem ijednek meg olyan helyzetekben, ahol a józanságukra szükség lehet. Felnőttként pedig majd gyermekeiket is hasonló szellemben nevelik

 

2007

2008

2010

2012